Seard Åberg har stort nog lånat ut sin samling av tidningsurklipp, från tiden då vår kära förening bildades, till LuleåFans. Vi har scannat in alla dessa tidningsurklipp och lagt in i ett enda stort pdf-dokument som du kan ladda ned via länken nedan. Seard har även skrivit en skildring av hur det gick till när föreningen bildades som du kan ladda ned eller läsa nedan. Längst ned på sidan hittar ni även den första lagbilden på Luleå Hockeyförening i olika format. Seard hälsar att så många som möjligt borde bli medlem i LuleåFans så om ni uppskattar detta material så får ni gärna bli det. Vi är i vilket fall som helst oerhört glada och stolta över att kunna göra denna kulturskatt tillgänglig och önskar alla Luleåsupportrar trevlig läsning.

Tillkomsten av Groko Hockey, numera Luleå Hockey, samt klubbmärket

Jag, Seard Åberg, hade under en längre tid funderat på varför Luleå inte hade ett bättre hockeylag. Vi spelade i samma serie som Boden, Piteå, Kiruna m fl. och vi var absolut inte bäst bland dem. Jag började undersöka och fann snabbt att IFK Luleå hockey hade stora ekonomiska bekymmer. Däremot fanns det ett stort intresse men även en stor besvikelse bland idrottsintresserade i Luleå.

Vintern 76/77 gick jag vidare med att prata med IFK, LSK och Bergnäset om det fanns något intresse till ett samarbete. Svaret från IFK var att det var otänkbart. Det var ett oerhört infekterat läge och det fanns inga möjligheter till något samarbete. Min slutsats blev då att den enda möjligheten var att starta en helt ny hockeyförening. Jag kontaktade IFK:s starke man Allan Sundström om ett tänkbart alternativ att bilda en ny förening och där även LSK skulle ingå. Första reaktionen var absolut inte. Han ville istället att Groko skulle gå in och sponsra IFK. Detta ansåg jag som helt omöjligt och orealistiskt för att få framgång med hockeyn. Jag ville gå vidare. Jag påstår att jag var absolut ensam mot övriga världen, ingen trodde att jag skulle lyckas få till stånd en ny hockeyförening. Jag kavlade upp ärmarna. Allan och jag fortsatte att träffas och diskutera och vid den femte sammankomsten hade Allan pratat med andra inom IFK:s ledning. Han förklarade att de ansåg att mitt förslag var intressant och de vill veta mer om hur jag tänkte gå vidare.

Jag hade samtal med LSK och Bergnäset och tillslut så bekräftade LSK:s ordförande, Bengt Ansler, att de tyckte iden var bra och att LSK var beredd att gå in i en ny förening. Bergnäset sa också ja.

Måndagen den 2:a maj 1977 skedde ett historiskt hockeymöte på Grokos kontor. Då träffades ledarna från både IFK och LSK vid samma bord. Jag kan lova att det inte fanns utrymme för någon sömn natten innan. Hur skulle jag lägga upp mötet och vad skulle ske mellan de rivaliserade ledarna? Mötet pågick i flera timmar och gick förvånansvärt bra. Vi var eniga. Föreningen skulle heta Groko hockeyförening och företaget Groko fick betala en summa för reklamen.

Nästa viktiga fas var att skaffa en stark och neutral styrelseordförande och ett respekterat namn och seriös tränare som skulle komma utifrån. Styrelseordförande blev Bengt Stenberg, inköpschef på Norrbottens Järnverk. En oerhört stark kraft att leda och att starta upp föreningen. Bengt kom från Gävle och hade insyn hur Brynäs organisation jobbade och fungerade.

Tränarfrågan

Jag hade samtal med Tommy Sandlin men han hade redan tecknat kontrakt med Modo. Nästa var Stig Salming som jag då tänkte som spelande tränare. Han var beredd att skriva på men frun backade ur i sista sekund, hon var rädd för björnfrossa. Hon kände ingen i Luleå. Båda tipsade istället Lars-Åke Sivertsson, väldigt rutinerad, 30 landskamper och 6 SM guld med Brynäs. Han var sugen på en ny utmaning och efter ett antal möten med Lars och i frun i Gävle och Luleå så bestämde han sig för att tacka ja till tränarrollen. Både Bengt och Lars­Åke betydde mycket för uppstarten. Nu händer det verkligen något tyckte både företag, fans och allmänheten.

Klubbmärket

Många undrar över vad jag hade för känsla och avsikt när jag ritade klubbmärket Groko Hockey. Hockeyspelaren med klubban över huvudet var en symbol över att vi hade lyckats bilda en ny hockeyförening. Att sedan Hockeyfansen döpte den till stålmannen är mycket bra tycker jag.

Luleå 16/8 2018

Seard Åberg